În fiecare an, de Crăciun, oamenii din Peru se iau la bătaie pentru a-și rezolva problemele
În fiecare an, de Crăciun, oamenii din Peru se iau la bătaie pentru a-și rezolva problemele (VIDEO)
În fiecare an, de Crăciun, oamenii din Peru se iau la bătaie pentru a-și rezolva problemele (VIDEO) | Sursa foto

E foarte interesant cum de indiferent de poziția geografică în care se află o țară, locuitorii acesteia își vor rezolva problemele de sărbători apelând la pumni, picioare și alcool. Exact la fel se întâmplă și la noi, dar pentru oamenii din Peru (li se spune peruvieni) totul are loc într-un cadru mai organizat, în ziua de Crăciun.

Această sărbătoare se numește Takanakuy și acest temen înseamnă „a da unul în altul”, în limba băștinașilor Quechua din Peru. În fiecare an, toți locuitorii unei zone se întâlnesc, mai ales în jurul orașelor mari, cum ar fi Cuzco sau Lima (capitala), pentru a-și rezolva divergențele.

Întreaga sărbătoare începe cu consumul unor cantități mari de alcool, după care urmează dansuri tradiționale și evident, main eventul-bătaia generală!

Takanakuy | Sursa foto

Scopul acestei bătăi este de a rezolva o divergență între vecini, neamuri sau oameni care au avut ceva de împărțit unul cu celălalt în timpul anului. Bătaia îi ajută să lase în urmă energiile negative, să simtă fiecare că s-a făcut dreptate (într-un fel sau altul) și să poată intra în Anul Nou cu sufletul împăcat. Până la anul, cel puțin…

În ultima perioadă, guvernul de la Lima, Peru, a încercat să interzică sărbătoarea de Takanakuy, care ia din ce în ce mai multă amploarea și în mediul urban, dar eforturile politicienilor peruvieni au fost sortite eșecului.

Sursa foto

Acest lucru este datorat în mare parte faptului că tot mai multe persoane non-indigene și oameni din clasele sociale superioare au început să participe la acest festival. În același timp, cum nu-i poți lua nici vasluianului toporul din mână în ziua de Crăciun, nici populației Quechua din zonă nu-i poți lua tradițiile atât de bine înrădăcinate.

În țara învecinată, Bolivia, există un festival asemănător, numit Tinku, care are loc în luna mai. Ideea festivalului Tinku este aceeași ca la Takanakuy, dar în Bolivia nu prea se înhamă la bătaie și femeile, cum puteți vedea că se întâmplă în Peru. O altă diferență ar fi că luptele din Bolivia sunt mai degrabă la grămadă, decât individual.

Sursa foto

Ce părere aveți? N-ar merge așa ceva și la noi? Dacă tot ajungem la urgențe în fiecare an de Revelion, Paște și Crăciun, ce-ar fi să ne și organizăm puțin? Putem face și dvierse campionate: „Soție vs. Amantă”, „Frate pe Frate”, „Tu-ți Hristosu’ Mă-tii!”, „Neamuri bețive vs. Neamuri Proaste”, „Popor vs. Politicieni” și lista poate continua. Așteptăm propunerile voastre!

Doneaza pentru MMA news