Renașterea artelor marțiale europene în România
Renașterea artelor marțiale europene în România
Renașterea artelor marțiale europene în România
Autor: Dragoș Mădălin, Instructor principal la Club Sportiv Gebeleizis

Artele marțiale sunt, în esență, arta de a luptă eficient. Din sfera artelor marțiale, cele asiatice sunt cele mai cunoscute datorită faptului că au continuat să fie practicate în mod constant, iar tradiția s-a păstrat vie.

Totuși, în Europa, lucrurile au decurs altfel, odată cu avansul tehnologic, vechile arme și căile lor au fost abandonate și implicit uitate. Maeștrii de arme, nobilii și mercenarii au lăsat în urmă tratate militare care detaliază tehnicile de luptă care, în vremea aceea,  reprezentau diferența dintre a trăi și a muri.

Longsword disarm during a HEMA tournament from gifs

HEMA (Historical European Marțial Arts – ARTE MARȚIALE ISTORICE EUROPENE) are ca scop să readucă la viață tradiția artelor marțiale europene. HEMA este un termen umbrelă care include pe lângă tehnici de luptă și armele europene folosite de-a lungul istoriei, cea mai populară dintre acestea fiind spada lungă.

Practicanții de HEMA se ocupă cu traducerea și interpretarea tratatelor istorice de luptă (tehnicile nefiind astfel ceva nou, ci cele care erau folosite în perioada lor) dar și cu aplicarea lor practică în lupte full-contact. (Surse suplimentare: 1, 2, 3)

Pentru a permite folosirea armelor la intensitate maximă sunt folosite echipamente speciale moderne, astfel în ciuda faptului că echipamentul nu este de epocă, tehnica poate fi executată corect fără riscul unei accidentări.

În România, HEMA are (pentru moment) o comunitate mică (puteți accesa grupul de FB, aici), dar care este foarte dedicată, existând multiple cluburi active și două evenimente internaționale (Optimus la București și Fior di Szatmár la Satu Mare) care se bucură de prezența mai multor instructori distinși și competitori din întreaga Europă, iar instructorii și competitorii români sunt tot mai recunoscuți pe scena internațională.

Doneaza pentru MMA news